Plavuizen

Hoewel plavuizen ook aan populariteit hebben moeten inleveren, is er genoeg aanbod, kijkt u eens naar de mogelijkheden, en wellicht is het toch wat voor u! Een aantal voordelen van plavuizen: ze bieden vele mogelijkheden qua kleuren, groottes en structuren; zijn gemakkelijk schoon te maken; duurzaam; geschikt voor vloerverwarming; als ze geglazuurd zijn kunnen ze tegen zuren en zijn ze kras- en vlekbestendig; de meeste plavuizen zijn onderhoudsarm. De nadelen van plavuizen: Zonder vloerverwarming voelen de tegels koud aan; beschadigingen zijn erg zichtbaar bij plavuizen met een glazuurlaag omdat de kleur van de tegel zelf anders is (aardtinten) dan de glazuurlaag.

Wilt u uw tegels zo lang mogelijk mooi houden, dan kunt u het beste de vloer eens in de week afnemen met een zo neutraal mogelijk schoonmaakmiddel, het liefst zonder zuren en olie. Olie kan er namelijk voor zorgen dat er een laagje op uw tegels komt waar vuil aan vast gaat zitten.

logo

In vochtige ruimtes in huis, zoals de badkamer, moet u rekening houden met de slipweerstand van de plavuizen. Neemt u tegels zonder slipweerstand dan is de kans dat u uitglijdt als u de douche uitstapt groot. Op de verpakking van plavuizen kunt u de slipweerstand herkennen aan de R-waarde met als cijfertoevoeging 9 tot en met 13. Hoe hoger het getal des te meer slipweerstand op de plavuizen zit. Het is ook mogelijk dat de slipweerstand wordt aangeduid met gradatie B of C.