Waarom voelt een hypotheek afsluiten als een marathon?

Huizen Amsterdam

Een huis kopen is voor velen van ons de grootste financiële beslissing in ons leven. En met deze beslissing komt het onvermijdelijke proces: een hypotheek afsluiten. Als je dacht dat het vinden van je droomhuis stressvol was, wacht dan maar tot je begint met het papierwerk voor de hypotheek. Het voelt alsof je aan een marathon bent begonnen waarvan het parcours alleen maar bestaat uit bureaucratische hindernissen en financieel jargon.

De startlijn – De keuze voor een hypotheekaanbieder

Het avontuur begint bij de zoektocht naar de juiste hypotheekaanbieder. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen, maar tegelijkertijd wil je ook zeker weten dat je goed wordt geholpen, mochten er problemen of vragen zijn. Een optie die ik tegenkwam tijdens mijn eigen zoektocht was hypotheek afsluiten bij Univé. Dit leken zij zo simpel mogelijk te maken, wat zeker helpt om wat druk van de ketel te halen.

Middenstuk – Papieren chaos en eindeloze documentatie

Vervolgens beland je in het middenstuk van onze hypothecaire marathon: de documentatie fase. Ineens moet je bankafschriften, loonstrookjes, werkgeversverklaringen en nog tig andere documenten opduiken waarvan sommige begraven liggen onder jaar oud stof ergens op zolder. Elk document lijkt weer een nieuwe vraag of vereiste vanuit de bank of adviseur aan het licht te brengen – werkelijk, hoeveel verschillende manieren zijn er om 'bewijs van inkomen' aan te leveren?

Het lastige parcours – Onderhandeling over rentetarieven en voorwaarden

Nu denk je misschien dat na al dit regelen en verzamelen van bewijsstukken alles wel gladjes zal verlopen? Verkeerd gedacht! Nu beginnen namelijk pas echt de onderhandelingen over rentetarieven en specifieke leningsvoorwaarden. Dit is waar elk beetje financieel advies dat ooit in jouw richting is gegooid nu plots zijn gewicht in goud waard blijkt – als jij tenminste iets ervan hebt onthouden!

De finishlijn in zicht – Akkoord gaan met die duizenden pagina's juridische documentatie

Tegen deze tijd ben jij zo vermoeid door elke stap richting jouw nieuw thuis dat zelfs het doorlezen (laat staan begrijpen) van alle akte- en contractpagina’s die nodig zijn om officieël eigenaar te worden net lijkt alsof iemand probeert Grieks met Latijnse teksten aan jou uit te leggen. Maar goed nieuws: eens deze laatste horde genomen is staat niets jou meer in weg naar jouw eigen paleisje.

In conclusie kan gezegd worden; hoewel een hypotheek afsluiten vergelijkbaar kan voelen met zich inschrijven voor een mentale marathon zonder eindstreep in zicht, is er toch licht aan einde tunnel. Met elke stap kom je dichterbij die felbegeerde sleutels! Bovendien hebben vele mensen dit traject succesvol doorlopen vóór ons – dus waarom wij niet? Uiteindelijk blijft één ding glashelder; goede informatievoorziening samenwerking tussen alle partijtjes (inclusief jijzelf) maakt deze reis aanzienlijk minder hobbelig.


Huizen Amsterdam