Tafelkleden

Tafelkleden dienen meerdere doelen. Ten eerste helpen ze voorkomen dat er rechtstreeks wordt gemorst op de tafel. Maar veel belangrijker is de rol van tafelkleden als sfeermakers. In de meeste huishoudens worden tafelkleden alleen gebruikt bij speciale gelegenheden, zoals de Kerstdagen. Voor die gelegenheden zijn er tafelkleden met speciale motieven verkrijgbaar. Deze kleden hebben een sterk sfeerverhogend effect. Wat is er nu leuker dan het kerstdiner te vieren met een tafelkleed met kerstballen of takjes hulst als decoratieve print. Of van het paasontbijt te genieten op een tafelkleed met paaseieren en paashazen. En wanneer je een verjaardag viert draagt een kleed met een print van vrolijke kaarsjes ook zeker bij aan de feestvreugde.

Twee soorten tafelkleden

De tafelkleden zijn te verdelen in twee soorten, elk verkrijgbaar in vele kleuren. De gecoate kleden zijn vuil- en waterafstotend. Ze zijn geschikt voor gebruik binnen- en buitenshuis. Zo’n gecoat tafekleed kun je dus ook gebruiken tijdens het barbecueën in de tuin of op de tafel op de camping. Als er vuil op komt kun je dat met een droge doek gemakkelijk verwijderen. Als zo’n gecoat tafelkleed heel vuil is geworden kun je het in de wasmachine doen. Let wel op dat het niet warmer mag worden gewassen dan op 40 graden. Als je dat doet kun je vele jaren plezier hebben van een gecoat tafelkleed.

Linnen tafelkleed

Een linnen tafelkleed is meer geschikt voor de wat chiquere gelegenheden binnenshuis. Veel tafelkleden voor de al eerder genoemde speciale gelegenheden zoals het kerstdiner of het paasontbijt zijn van linnen. Een tafelkleed van linnen voelt wat prettiger aan dan een tafelkleed met een coating. Het is helaas niet vuilafstotend. Na gebruik moet een linnen tafelkleed meestal worden gewassen. Dat kan in de wasmachine, zolang het maar niet op een hogere temperatuur dan 30 graden wordt gewassen.