Sedummatten

Wat zijn sedummatten? Sedummatten worden gebruikt om een sedumdak aan te leggen. De matten worden gekweekt door speciale kweekbedrijven. Op één mat groeien soms wel 10 verschillende soorten sedums. Er zijn in totaal wel 250 soorten sedum, allemaal verschillend. Elk soort sedum heeft zijn eigen bloeiperiode. Dit is erg mooi voor een sedumdak want zo staat er altijd wel iets op je dak in bloei. Het voordeel van sedummatten is dat ze al kant en klaar zijn. Zo kun je ze erg gemakkelijk op je dak uitrollen. Een ander voordeel is dat de sedummatten al voor 80% zijn volgroeid waardoor je bij de aanleg gelijk een dak in bloei hebt.

Sedumcassettes

Sedumcassettes zijn al helemaal kant en klaar. Het zijn plantenpotten die aan elkaar zijn gemaakt in de vorm van een rechthoek of vierkant. In de meeste cassettes zit een ingebouwd drainagesysteem zodat het water goed word afgevoerd. Het nadeel van sedumcassettes zijn eigenlijk dat ze precies op je dak moeten passen, je kunt ze niet op maat snijden zoals met sedummatten wel kan. Over het algemeen zijn sedumcassettes ook duurder omdat ze ook nog wat goede voordelen hebben. De potjes zitten namelijk aan elkaar vast waardoor je dak niet snel zal gaan verschuiven. Een ander voordeel is dat de sedumcassettes veel sneller op het dak zijn te plaatsen.

Voordelen

Van sedummatten en sedumcassettes kun je dus perfect een sedumdak maken. Het gaat allebei veel sneller dan zelf een dak inzaaien met sedum. Het voordeel van een sedumdak naast dat veel mensen het mooi vinden is dat het een soort natuurlijke bescherming en isolatie biedt. Door deze extra laag op je dak word je dak veel minder snel beschadigd en kan wel twee tot drie keer langer mee. Ook isoleert het dus goed waardoor je minder overlast hebt van buiten en je hoeft de kachel minder hoog op te stoken.