PVC VLOER OF LAMINAAT
Veel mensen kiezen voor een PVC vloer of laminaat als vloerbedekking in huis. Een PVC vloer ziet er strak en stijlvol uit en is nauwelijks te onderscheiden van een echte houten vloer of tegelvloer. Anders dan parket of tegels is een PVC vloer ook heel eenvoudig zelf te leggen. Vooral als je kiest voor laminaatmerken met zo’n handig kliksysteem.
Hoe wordt laminaat opgebouwd?
Een PVC vloer of laminaat bestaat uit losse stroken. De stroken zijn opgebouwd uit verschillende lagen die samen zorgen voor een lange levensduur, goede geluidsisolatie en een natuurgetrouwe aanblik.
De toplaag van een PVC vloer of laminaat is gemaakt van een laagje bedrukt papier met een houtstructuur of natuurstenen tegels. Het dessin wordt beschermd door een laagje van versterkt melamine, de zogenoemde ‘slijtlaag’. In deze beschermingslaag kan een voelbare structuur aangebracht worden, waardoor het laminaat ook echt aanvoelt als hout of natuursteen. Deze twee laagjes zijn bevestigd op een drager van High-Density Fibreboard (HDF), een zeer stevig houtproduct. De onderlaag is weer gemaakt van de geluiddempende kunststof melamine.
Kwaliteitsverschillen van laminaat herkennen
De kwaliteitsverschillen tussen verschillende soorten laminaat worden aangegeven met nummers tussen de 21 en 34. Hoe hoger het nummer, hoe dikker de slijtlaag en hoe langer het laminaat meegaat. Voor in je eigen huiskamer is nummer 23 tot 31 meestal wel voldoende. De hogere nummers worden eigenlijk alleen gebruikt in drukbezochte winkelcentra, openbare bibliotheken of ziekenhuizen. Kwaliteitslaminaat is natuurlijk wel een stuk duurder dan laminaat dat wat sneller slijt. Toch kun je bij sommige speciaalzaken goedkoop laminaat kopen van echte topmerken als Ambiant en Douwes Dekker dat wel lekker lang meegaat.
Laminaat leggen is erg eenvoudig
Een PVC vloer of laminaat leggen is erg eenvoudig. Moest je de laminaatstroken vroeger nog stuk voor stuk aan elkaar lijmen, tegenwoordig heeft het meeste laminaat handige klikverbindingen. Neem bijvoorbeeld het snelle legsysteem van Douwes Dekker. Als je in een bovenappartement met onderburen woont, ben je verplicht om een ondervloer te leggen onder het laminaat. Denk er ook aan dat je het laminaat minstens 48 uur laat acclimatiseren voordat je het gaat leggen. Zo voorkom je problemen met uitzetten en krimpen van het laminaat. Laminaat is namelijk deels gemaakt van hout en het kan dus net als hout krimpen en uitzetten.