Kalkverf & krijtverf

Het is een veel voorkomende fout dat mensen denken dat kalkverf en krijtverf dezelfde soort producten zijn. Of een ander voorbeeld; dat schoolbordverf hetzelfde is als krijtverf. Zoals gezegd is dit een fout. Het zijn twee verschillende producten, maar wel met een zelfde soort modern, industriële uitstraling. In het volgende artikel zullen we belichten wat de verschillen en overeenkomsten, maar ook waar je het allemaal voor kunt gebruiken.

Wat zijn de verschillen en overeenkomsten?

Allebei de namen zeggen het al kalkverf is een milieuvriendelijke muurverf gemaakt van kalk en krijtverf is gemaakt van krijt. Het verschil zit hem in het productieproces. Als krijt wordt gebrand en daarna geblust wordt het omgezet in kalk. Deze kalk wordt dan gebruikt om kalkverf van te maken. Qua look is krijtverf vooral heel mat en poederig. Waarbij kalkverf een beetje een wolkerige uitstraling heeft. Een voordeel van allebei de soorten verf is dat ze allebei milieuvriendelijk zijn. Met andere woorden er wordt geen gebruik gemaakt van synthetische stoffen in het productieproces. Ze zijn ook allebei op waterbasis. Een ander verschil daarentegen is dat krijtverf ook goed te gebruiken is voor meubilair, maar kalkverf dan weer niet. Dit komt door de ondergrond. Kalkverf hecht namelijk beter op een steenachtige ondergrond. Is dit niet het geval dan kan je wel kijken naar een speciale primer die zorgt voor een goede hechting.

Waar kan je het voor gebruiken?

Net zoals betonlook verf worden krijt- en kalkverf gebruikt om je huis een moderne, authentieke uitstraling te geven. Allebei de soorten verf zijn gemakkelijk aan te brengen op de muur en met veel keuze uit beton cire kleuren of andere zachte tinten krijg je een prachtig effect. Daarbij is krijtverf ook dus goed geschikt voor meubilair en kan je daarmee prima een oude kast nieuw leven geven. Zo kun je dus voordelig shoppen bij een kringloop en er thuis een gloednieuwe kast van maken in je eigen stijl.