Hoeslaken

hoeslaken

Op zoek naar het ideale hoeslaken? 4 aspecten waar dit aan moet voldoen

Wanneer je op een bed slaapt met welk matras dan ook, dan is het zonder enige terughoudendheid aan te bevelen ook gebruik te maken van een hoeslaken. Natuurlijk is het in principe ook mogelijk om direct op een matras te gaan liggen, maar dan ga je wel voorbij aan het feit dat matrassen zelf vaak wat stroef aanvoelen en dat een matras op die manier wel erg snel slijt. Gezien de kosten en het belang van het matras zou dat uiteraard erg zonde zijn.

Het beschermen van het matras is dus zonder twijfel een van de belangrijkste functies van het hoeslaken. Deze functie deelt het hoeslaken overigens wel met de molton en de matrasbeschermer (een soort deken) die het matras respectievelijk aan de bovenkant en aan de onderkant bescherming bieden. Ondanks dat de taak van het beschermen van het matras zo belangrijk is, is het uitkiezen van het meest ideale hoeslaken nog zeker geen eenvoudige opgave. Lees hieronder aan welke vier aspecten het ideale exemplaar volgens ons zou moeten voldoen.

Perfecte afmetingen

Als je eens bij een (online) winkel in beddengoed gaat zoeken naar hoeslakens, dan word je wellicht overrompeld door het enorme aanbod dat er is op dit gebied. Het is dan ook maar goed dat een groot deel van de hoeslakens die je tegenkomt sowieso al afvalt. Immers komen alleen die hoeslakens die de juiste afmetingen hebben voor jou daadwerkelijk in aanmerking. 

Bij een hoeslaken is het zelfs cruciaal dat dit de correcte afmetingen heeft. Dat het hoeslaken dezelfde omtrek moet hebben als het matras, dat is iets waar de meeste mensen zelf ook wel rekening mee houden. Sommige mensen vergeten echter te kijken of de dikte van het matras wel overeenkomt met die van het hoeslaken. Als je het hoeslaken namelijk niet ver genoeg naar beneden kunt trekken, dan kun je het niet goed om je matras spannen en gaat dat ten koste van je slaapcomfort. Kortom: zoek dus een hoeslaken dat qua lengte, breedte én diepte precies bij de afmetingen van je matras past.

Elastische band

Een hoeslaken vervult zijn functie het best zodra deze netjes en strak om (de bovenkant van) het matras kan worden gespannen. Uiteraard heeft het dan de voorkeur dat dit laken niet zomaar los kan schieten. Om dat de voorkomen is het aan te raden een hoeslaken in huis te halen met een sterke maar flexibele elastische band. Deze band brengt precies het gewenste gemak als het gaat om het aanbrengen van het hoeslaken, terwijl dit laken hierdoor ook niet zomaar kan losschieten.

Hoeslaken

Comfortabel materiaal

Met name als je het gewend bent je niet geheel aan te kleden in bed is het materiaal waarvan het hoeslaken gemaakt is van groot belang. Je huid zal dan namelijk urenlang in direct zijn met het hoeslaken en dat elke nacht opnieuw. Het is dan ook essentieel dat je een exemplaar in huis haalt dat prettig aanvoelt aan de huid. Wellicht kun je op basis van eerdere ervaringen deze keuze maken, al kun je natuurlijk ook in een fysieke winkel eens het een en ander uitproberen.

Wat betreft dit materiaal wordt er uiteindelijk veruit het vaakst gekozen voor katoen en jersey. Vooral katoen is erg populair. Katoen is namelijk een stof die zacht aanvoelt en goed ‘ademt’, ventileert en vocht absorbeert. Hierdoor vormt katoen voor veel mensen de ideale stof voor een hoeslaken en dat het hele jaar door. Bij jersey is er in feite sprake van gebreid katoen. Deze stof heeft daardoor een wat grotere rekbaarheid.

Passende kleuren

Tenslotte is de kleur een heel belangrijke eigenschap van een hoeslaken. Bedenk je namelijk dat, wanneer het dekbed of de deken althans is verwijderd of opgevouwen, het hoeslaken zeer prominent in je gezichtsveld verschijnt wanneer je je slaapkamer betreedt. Op z’n minst moet je hoeslaken dan ook kleuren bevatten die je aan staan. 

Idealiter kies je een exemplaar waarvan de kleuren zelfs toegevoegde waarde hebben aan de kleuren die nu al aanwezig zijn in je slaapkamer. Hierbij is het ook relevant dat de stijl van het uiterlijk van je hoeslaken passend en naar wens is. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je een slaapkamer prefereert met een rustige en kalmerende uitstraling. Dan is het logisch dat je een effen of rustgevend gekleurd hoeslaken neemt. Heb je echter meer behoefte aan een levendige slaapkamer, dan kun je beter beddengoed nemen met wat meer kleurrijke prints.