Hoe wordt een concert opgezet?

Bij het opzetten van een concert gebruiken ze vaak houten panelen en de redenen waarom ze houten panelen gebruiken is best wel logisch. Hout is bijna zo stevig als metaal en plastic maar heeft een paar voordelen ten opzichte van de andere twee die je niet kan evenaren. Hout is duurzamer en je kunt houten panelen veel gemakkelijker kopen dan grote stukken plastic of metaal omdat houten panelen ook vaak gebruikt worden voor andere dingen dan concerten. Maar wat gebeurt er nog meer bij het opzetten van een concert? Wat zijn de processen die gebeuren en welke mensen hebben welke verantwoordelijkheden?

Een grote organisatie

Voor een concert is een grote organisatie nodig. Je denkt misschien dat een concert alleen maar bestaat uit de artiest of band plus het publiek maar dan heb je het goed mis. Je hebt zoveel nodig om een geslaagd concert te hebben. Je hebt bewaking nodig. Want mensen willen vaak liever naar een concert dan dat ze zich kunnen veroorloven. Dus zullen ze proberen om erin te komen. Ik heb wel eens een zomerbaantje gehad waarbij ik kaartjes controleerde. Er waren altijd mensen die aan het einde van de avond graag nog even gratis erin wouden omdat het concert toch niet meer zo lang duurde.

Veel achter de schermen

Maar dat is nog lang niet alles. Je hebt ook natuurlijk veel mensen nodig voor de fysieke opbouw van een concert. Al die mooie podiums moeten in elkaar gezet worden. Tijdens dat zomerbaantje heb ik ook daar aan wel meegeholpen. Dat was nog flink veel werk want er komt best wel veel techniek bij kijken. De meeste concerten zijn immers vrij uniek. Het is een spektakel waar mensen op afkomen dus is het gespecialiseerd op de band die optreedt. Sommige bands willen voornamelijk veel licht gebruiken terwijl bepaalde metal- en rockbands toch wel graag vuur erbij hebben in hun shows.