Energielabel voor uw huis. Hoe werkt dat?

Gaat u uw huis verkopen? Vervolgens moet u een definitief energielabel voor verkoop overleggen. Anders krijgt u een boete. Ben je benieuwd hoe het krijgen van een energielabel voor je woning in zijn werk gaat. Lees dan dit artikel verder.

Vanaf januari 2015 bent u als woningverkoper verplicht een bindend energielabel te overleggen bij de verkoop van uw woning. Dit energielabel zegt iets over de energiezuinigheid van je woning. Dit tijdelijk energielabel is een indicator op basis van een beperkt aantal woningen. Als u uw woning verkoopt, moet u hier zelf een definitief energielabel van maken. Uiteraard helpen wij u graag verder als u dat wilt!

Energielabel online aanvragen

Met homekeur.nl kunt u het definitieve energielabel van uw woning digitaal opvragen. Om in te loggen op deze Rijksoverheidssite heeft u uw persoonlijke DigID nodig. Naast het aanvraagformulier bevat de website veel informatie over de methode en inhoud van het energielabel. Tips als je meer wilt weten na het lezen van deze blog!

Online aanvraagformulier invullen

De aanvraag energielabel bestaat uit een vragenlijst over uw woning. Gegevens zoals bouwjaar en grootte zijn al ingevuld. U wordt gevraagd om de informatie over uw huis te bekijken en zo nodig wijzigingen of toevoegingen aan te brengen. Beschrijft kenmerken als glassoort, verwarming, vloer- en dakisolatie en de eventuele aanwezigheid van energiebesparende elementen zoals zonnepanelen.

Controle en registratie

Na het verstrekken van alle informatie kunt u uw eigen gecertificeerde expert kiezen om uw informatie te controleren en het definitieve energielabel te registreren. Dit is inclusief lage kosten. De kosten variëren van expert tot expert. Er wordt een lijst met experts weergegeven en u kunt de geselecteerde expert selecteren op prijs, prijs, enz. Vervolgens onderzoekt een deskundige de gegevens en controleert de aanvraag.

Is een energielabel verplicht?

De overheid verlangt een definitief energielabel bij de verkoop van een woning. Het verkopen van een woning zonder het vereiste energielabel kan een boete opleveren van maximaal € 405,-. De overheid controleert dit steekproefsgewijs met een notariële akte. Het registreren van het definitieve energielabel is een kleine moeite om deze boete te vermijden. Ook geeft u uw kopers zekerheid over de energiezuinigheid van uw woning.